Sodobni plezalni center v LjubljaniPOPOLNOMA NOV PLEZALNI CENTER V SREDIŠČU LJUBLJANE.


V Ljubljani postavljamo sodoben plezalni center, ki bo na ravni tovrstne ponudbe iz razvitega zahodnega sveta, saj mesto Ljubljana z okolico nujno potrebuje dodatno športno-plezalno infrastrukturo, ki dosega standarde in potrebe razvoja plezalnega športa v Sloveniji.  

Mattes d.o.o. pripravlja projekt v sodelovanju s plezalno šolo Podsteno.si, ki jo vodi dolgoletni plezalni inštruktor in plezalski strokovnjak Matjaž Jeran. Partnerjev pri projektu je več: nekaj fizičnih oseb in nekaj podjetij. Podjetja, ki vlagajo v projekt so: 
Mattes d.o.o., Podsteno d.o.o., Treking šport, Iglu šport,  Športsiti. Za projektiranje in arhitekturo skrbi podjetje ELEA.iC.


Projekt plezalni center je v polnem zagonu, saj začenjamo z izvedbeno fazo projekta v jeseni leta 2012. Odprtje centra je pridvideno za jesen 2013.
 


ŠPORTNI PARK V ŠTEPANJSKEM NASELJU

  

  

  


Lokacij centra: Pesarska cesta, Ljubljana, Slovenija


 
 
Vrhunski dosežki slovenskih športnih plezalcev in alpinistov ter vedno večja popularnost rekreativnega plezalnega športa že vrsto let nakazujejo na veliko potrebo po kvalitetnem in evropsko primerljivem plezalnem centru, ki ga Ljubljana in tudi Slovenija še nima. Slovenija se ponaša z velikim številom rekreativnih plezalcev in alpinistov, katerih število iz leta v leto narašča. Vsi, ki se s športom ukvarjajo potrebujejo prostor za vadbo, rekreacijo in sprostitev. V Ljubljani zdaj vse to poteka na nekaj manjših plezalnih stenah in »mikro stenah« v telovadnicah z zelo enolično ponudbo, ki razvoju plezalnega športa ne zadoščajo že dlje časa. 

Še zdaleč pa mesto Ljubljana nima središča, ki bi bil nosilec centralnega dogajanja plezalne kulture s spremljevalnim kulturnim programom. Plezalni center naj bi prinesel slovenskim plezalcem in mestu Ljubljani odličen poligon za športno rekreacijo, prostor za druženje športnih plezalcev, alpinistov in naravnih navdušencev ter prostor, kjer se bodo odvijale najrazličnejše aktivnosti: festivali, projekcije filmov, predavanja, dnevno in večerno druženje, zabave, predstavitve knjig, državne tekme. Plezalni center bo osnova za rast plezalnega športa v Sloveniji. Zavedati se moramo, da imamo močne tekmovalce na vrhunskem nivoju svetovnega pokala in s tovrstnim centrom lahko pričakujemo samo še boljše rezultate tako moške kot ženske slovenske reprezentance in dvig nivoja državnih tekmovanj, kar bo še dodatno prispevalo k razvoju plezalnega športa. 

Na območju parcele v Štepanjskem naselju, predvidene za center, in sosednjih parcel obstoječi prostorski urbanistični načrt MOL predvideva območje športnih centrov. Z nastankom plezalnega centra, squash centra (v drugi fazi) in že obstoječega Bit centra, bo to postala športno rekreacijska lokacija z obilico dejavnosti in športnega duha skozi celo leto.

POD STENO d.o.o. –  www.podsteno.si | Društvo za razvoj plezalne kulture | Mattes, svetovanje in investicije, d.o.o. –  www.mattesinvest.com | Dodatne informacije ali dogovor za sestanek: Matjaž Jeran, 041 369 656, zelis@podsteno.si in Matjaž Doljak, 041 338 532, matjaz.doljak@mattesinvest.com


KLJUČNE BESEDE: plezanje, plezalna šola, Podsteno.si, plezalni center, Plezalni center Ljubljana, umetne stene, Društvo za razvoj plezalne kulture